Op ontdekking

In het land en aan zee
Cadzand
De kustplaats Cadzand bestaat eigenlijk uit twee dorpen: Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp. Het dorp ligt meer landinwaarts, in de uitgestrekte polder van West-Zeeuws-Vlaanderen. De kustplaats Cadzand-Bad is, samen met Domburg, de enige Nederlandse badplaats die het predicaat Heilzame Zeebadplaats mag voeren. Naast therapie- en wellnessactiviteiten, biedt Cadzand ook sportieve, culturele en culinaire activiteiten.

Het landschap rond Cadzand is getekend door de eeuwenlange strijd tegen de zee en tussen mensen onderling. De schorren en slikken, kaden en dijken zijn sporen van dit rijke verleden. Het voormalig Eiland van Cadzand is één van de oudste polderlandschappen van Europa en nog altijd herkenbaar.

Landinwaarts ligt Cadzand-Dorp. Een nog goed herkenbaar middeleeuws ringdorp met in het midden de gotische Mariakerk uit begin 14e eeuw. De kerk en de oude huizen rondom zijn bepalend voor het dorpsbeeld. Molen ‘Nooitgedacht’ is een blikvanger in het dorp. De molen werd in 1977 volledig gerestaureerd.

Cadzand-Bad heeft een lange badcultuur. Deze ontstond al in 1866 met de bouw van het Badhuis. In hetzelfde jaar verscheen de eerste badkar aan de kust van Cadzand-Bad. Deze werd in Knokke gehuurd. Voor zowel dames als heren was er de mogelijkheid badkostuums te huren, waarna de dames met paard en kar naar de zee werden gebracht. Kuren, het baden in zee, werd populair. Het zeewater bleek ook daadwerkelijk te helpen tegen allerlei kwaaltjes.

Cadzand-Bad en Domburg zijn de enige Nederlandse badplaatsen die voldoen aan de kwaliteitscriteria van het Europäischen Heilbäderverband voor Thalassotherapie. De ligging aan zee is gezond voor lichaam en geest. Het predikaat heilzaam krijgt een badplaats alleen als de heilzame werking van zeewater, het klimaat, en de bodemproducten is onderzocht en heilzaam is verklaard. Je kunt ook terecht op het strand van Cadzand-Bad voor een ontspannende yogales. Geniet van het ultieme gevoel van rust, ruimte en ontspanning tijdens je verblijf aan zee.

Cadzand behoort tot de Zwinregio. En dat is wereldwijd de regio met de hoogste dichtheid aan Michelin-sterren. Sterrenrestaurant Pure C staat aan de duinen van Cadzand-Bad. Chef-kok Syrco Bakker haalt zijn ingrediënten vaak direct van het land of uit de zee. En vaak ook uit eigen moestuin.

Het beroemde natuurgebied Het Zwin ligt op de grens van Nederland en België. Het is lange tijd van groot economisch belang geweest als vaargeul. Na verloop van tijd verzandde de geul en ontstond het huidige natuurgebied. Het bestaat nu uit strand, duinen, schorren en weides. De zee heeft er vrij spel en door een slufter (een stroomgeul) blijven de slikkerige schorren nat. De beste manier om dit unieke natuurgebied te verkennen is met een gids.

Cadzand-dorp is standplaats voor het monument van het Wereldvredesvlam-project. Het staat symbool voor het verlangen van ieder mens om vrede in zijn leven te vinden. Cadzand-Dorp is gekozen omdat het gebied tussen Brugge, Gent en het eiland van Cadzand eeuwenlang onder oorlogsgeweld gebukt ging.

Cadzand heeft ook talloze evenementen die er dagelijks georganiseerd worden. Zoals de jaarlijks terugkerende vliegerfeesten. Allerlei soorten en maten vliegers kleuren dan de hemel boven Cadzand. Een actueel overzicht van alle evenementen in Cadzand vind je op VVV Zeeland.

 

%d bloggers liken dit: